Hvad er forkølelsessår?

Nyttig viden om forkølelsessår

Hvad er forkølelsessår?

Et forkølelsessår er en almindelig lidelse, forårsaget af herpesviruset HSV-1. Forkølelsessår er kendetegnet ved væskefyldte blærer rundt om læberne, næsen eller hagen.

Hvordan smitter det?

Mange bliver smittet af virussen allerede som børn uden at mærke det. Derefter kan virussen hvile i kroppen i mange år. Der er flere faktorer, som senere kan udløse et udbrud.

Hvem får det?

Cirka 80% af befolkningen bærer på virussen, og omkring 20% rammes af forkølelsessår 2-3 gange årligt. Kvinder og mænd rammes lige tit – uanset alder.

Hvad kan udløse et forkølelsessår?

Forkølelsessår skyldes ofte psykisk eller fysisk stress.

Almindelige, udløsende faktorer:

  • Nedsat immunforsvar
  • Forkølelse eller influenza
  • Træthed
  • Kulde
  • Sol exponering
  • Menstruation
  • Hormoner
  • Feber
  • Stress

Forkølelsessårets 5 faser

Et udbrud af forkølelsessår varer 7-12 dage og kan typisk opdeles i 5 forskellige faser. Nogle mærker dog ikke noget til den første fase med en prikkende fornemmelse, som viser, at der er et udbrud på vej.

5 stages graph

COMPEED® usynligt plaster til Forkølelsessår behandler alle de 5 faser i udbruddet hurtigt og diskret – og helingen sker lige så hurtigt som med acyclovir 5% creme. Derudover har plastret en række ekstra fordele.

Snurren Blærer Væskende Sårskårpe Heling
Flyt musecursoren hen over billederne for yderligere information om hver fase

Snurrefasen: De første symptomer forekommer – og er som regel kendetegnet ved en snurrende eller brændende fornemmelse eller kløe omkring læberne eller næsen. Dette varer som regel omkring seks timer og ledsages ofte af ængstelige følelser og bekymring om forkølelssårets forestående ankomst.

Blærefasen: I løbet af blot et par timer – eller helt op til et par dage – bliver området rødt og der dannes en klynge af små, væskefyldte blærer. Denne klynge kan ende som én stor blære. Den dunkende fornemmelse, der kan opleves i denne fase, er meget almindelig, og ofte meget smertefuld.

Den væskende fase: Blærerne hæver, hvorefter de brister of giver en svag, rødlig sårdannelse. Dette er den mest smertefulde of smitsomme fase i cykklussen, og det er også her, at personen med forkølelssåret føler sig mest selvbevidst.

Skorpedannelsesfasen: Der dannes en tør, brun sårskorpe. Hvis sårskorpen revner, kan kløe, blødning of en brændende fornemmelse forekomme.

Helingsfase: Sårskorpen falder af of forkølelsessåret er fuldstændig helet.