Skip to main content

Fodplejecenter

Fodpleje

COMPEED®Vabel

Symptomer

Vabler er smertefulde væskefyldte blærer der kan udvikle sig som følge af tryk og friktion. De opstår på grund af gentagende friktion typisk på grund af sko med dårlig pasform – eller fordi fodens eller tæernes form er ændret eller på grund af knyster. Vabler udvikles hurtigt og kan være flere dage om at læges. Hvis der går hul på en vabel, kan den blive inficeret og gøre meget ondt.

Se vores informationsfilm, hvor en autoriseret fodterapeut fortæller om behandling og forebyggelse af vabler

Fodplejespecialisten Beverley Ashdown, S.R.Ch., M.Ch.S., M.Pod.A., D.Pod.M., H.P.C, er blevet honoreret for sine råd og sit bidrag til denne video. Hvis du er bekymret over din fodhelse, skal du tale med din læge eller en fodplejespecialist. Hvis du er diabetiker: Rådfør dig med din læge, inden du bruger produkterne.

Behandling

Hvis du får en vabel, skal du prøve at minimere risikoen for komplikationer. Undgå tryk og gnidninger mod området: brug fx et aflastende plaster som COMPEED®vabelplaster. Plastret hindrer vablen i at blive værre, fordi det virker støddæmpende lag danner en barriere mod friktion. Plastret er baseret på en hydrokolloid-teknologi, som skaber et optimalt sårhelingsmiljø og dæmper smerten med det samme. Plastret er også vandtæt og beskytter såret mod skadelige bakterier og snavs. Du skal ikke fjerne plastret for tidligt – vent til det begynder at løsne sig i kanterne, så kan det let fjernes i badet. Du skal ikke stikke hul på vablen, men hvis den springer af sig selv, skal du vaske den med en mild sæbeopløsning, tage et fodbad med saltvand i 10 minutter og derefter dække vablen med et beskyttende plaster som fx COMPEED®.

Forebyggelse

Hvis du har let ved at få vabler, kan du beskytte de udsatte områder, inden vablerne kommer. For at reducere friktion kan du bruge to par tynde strømper, når du motionerer, og beskyt den sarte hud med produkter som COMPEED® Anti-Vabel Stift eller COMPEED® vabelplaster – især hvis du har planer om at tage et par nye sko på.

Anvendelse

Se vores video om hvordan COMPEED® vabelplaster sættes på – hurtigt og effektivt.

  • Vask og tør huden først, og sørg for at der ikke er creme eller olie på vabelområdet.
  • Fjern det nederste papir, og undgå at berøre den klæbende side.
  • Sæt plastret godt fast over vablen, og sørg for at glatte kanterne godt ud.
  • Lad plastret sidde, indtil det begynder at løsne sig (Bemærk: Det kan blive siddende i op til flere dage).
  • For at fjerne plastret træk det langt langs med huden. Du må ikke trække det opad.

COMPEED® LIGTORN

Symptomer

En ligtorn er en lokal forhornelse af huden, som opstår, hvis området udsættes for friktion eller tryk – normalt over knoglefremspring. Kroppen prøver altid at beskytte sig mod skader, og derfor bliver huden tykkere. Ligtorne gør ondt, når de udsættes for tryk. Der findes et mørkere hudområde inde i ligtornen, som mange tror er dens ”rod”. Det mørke hudområde, der består af komprimeret hud, har form som en kegle med spidsen ind mod smertepunktet. Ligtorne kan forekomme hvor som helst på foden og kan være hårde eller bløde. De kan udvikle sig mellem tæerne, hvis to tæer gnider mod hinanden. Bløde ligtorne (heloma miliare) er lidt anderledes. De findes i små grupper på fodsålen og føles nærmest, som om man har små glassplinter under foden. Bløde ligtorne har ikke nødvendigvis kun noget med tryk at gøre; de kan også opstå som følge af tørhed eller friktion.

Se vores informationsfilm, hvor en autoriseret fodterapeut fortæller om behandling og forebyggelse af ligtorne

Behandling

Så snart ligtornen begynder at udvikle sig, er det vigtigt at beskytte området mod tryk. anvendelse af hydrokolloid baseret plaster som COMPEED® Ligtornsplaster kan hjælpe til at blødgøre og aflaste det smertende område. COMPEED® Ligtornplaster indeholder en speciel gel der lindrer smerten umiddelbart og hjælper til at opløse ligtornen. Prøv at undgå sko, der er for små, hvis ligtornen ikke forsvinder, eller hvis der er noget ved den, der gør dig bekymret, skal du kontakte lægen eller en autoriseret fodterapeut.

Forebyggelse

Hvis du vil forhindre ligtorne i at opstå, skal du undgå at udsætte området på foden for tryk. Hvis du ved, at du skal have smalle eller nye sko på, er det med andre ord en god idé at påsætte et beskyttende plaster som COMPEED® hydrokolloid-baserede ligtorn eller vabelplaster. Husk at vabler ofte er et tegn på, at der kommer ligtorne, så dem bør du også forebygge. Brug en blødgørende fodcreme, inden du går i seng. Cremen gør huden mere elastisk og nedsætte risikoen for udvikling af bløde ligtorne.

Se vores informationsfilm, hvor en autoriseret fodterapeut fortæller om behandling og forebyggelse af ligtorne

COMPEED® Hælrevner

Symptomer

Hælrevner kaldes også fissurer eller revner rundt om hælene, og de ser ikke bare ucharmerende ud, men kan være ekstremt smertefulde. I begyndelsen ligner de harmløse, hvide kanter omkring bagsiden af hælen – normalt på grund af tør hud – men hvis de ikke behandles, kan de sprække og danne blødende revner. På det tidspunkt er det næsten umuligt at støtte på hælen, uden at det gør rigtig ondt, fordi hudens kanter trækkes fra hinanden af det øgede tryk på huden. De dybe sår kan tilmed blive inficerede.

Se vores informationsfilm, hvor fodplejespecialister fortæller, hvordan du behandler og forebygger hælrevner.

Behandling

Så snart huden på hælen bliver tør, øges risikoen for, at den revner. Hvis man sætter tidligt ind med en blødgørende fodcreme, forhindrer man dog, at skaden forværres. Brug en urea-baseret creme – helst mindst 2 gange dagligt. Produkter som Compeed® Creme mod hælrevner kan bruges om dagen, men giver endnu bedre effekt, hvis den påsmøres lige før sengetid. Hvis huden er revnet, kan du bruge Compeed® Hydrokolloid-plaster, som beskytter endnu bedre og fremmer helingsprocessen. Ved infektion eller alt for store smerter bør du rådføre dig med en autoriseret fodterapeut.

Forebyggelse

Du har lettere ved at få hælrevner, hvis du tit går i sko uden hæl eller flip-flops – så undgå at gøre det alt for tit. Hvis du alligevel gør det, kan du forebygge revnerne med en blødgørende fodcreme som Compeed® Creme mod hælrevner to gange dagligt.