Ligtorne

Hvordan behandler og fjerner man ligtorne?

3 min read
Hvordan behandler og fjerner man ligtorne? Hvordan behandler og fjerner man ligtorne? Hvordan behandler og fjerner man ligtorne?

Ligtorne er forhøjede hårde buler eller områder med ru hud på dine tæer, fodsåler eller hæle, som kan være gule, voksagtige eller flagede samt sensitive over for berøring eller forårsage smerte, når du har sko på. De er ikke farlige, men kan give ubehag eller smerte på grund af irritationen eller betændelsen, der er forårsaget af tryk på den underliggende hud. For at opretholde og genoprette din personlige komfort er det vigtigt at behandle dine ligtorne.

Hvordan behandler man ligtorne?

Små ligtorne går som regel væk af sig selv, hvis du undgår det tryk, der forårsager dem. Hvis du har en ligtorn, der forårsager irritation eller smerte, findes der adskillige metoder til at reducere trykket og behandle ligtornen. Ved behandling er ligtorne som regel to til fire uger om at forsvinde. Uanset hvad hjælper det det at pleje dine fødder ved at vaske og tørre dem grundigt og behandle med fugtgivende creme.

Bemærk, at hvis du har ufølsom hud på grund af dårlig blodcirkulation, diabetes eller nerveskader, bør du tale med en læge, før du behandler dine ligtorne.

  • Afskæring – Fjernelse af ligtorne ved at skære dem af er generelt kun nødvendigt ved store smertefulde ligtorne. Afskæring bør foretages af en læge eller fodspecialist. Ønsker du selv at fjerne ligtornen, kan du file den væk.
  • Filning – Hvis du har en ligtorn, der forårsager irritation, kan du forsigtigt file den ned med en pimpsten, hvilket kan lette trykket. Vi anbefaler at fugte/blødgøre huden, før du begynder at file. Du bør sætte ligtornen i blød i varmt vand i ca. 10 minutter på forhånd for at blødgøre huden. Dyp pimpstenen i vand og fjern derefter forsigtigt den døde hud med cirkulære eller sidelæns bevægelser. Pas på ikke at fjerne for meget hud, da det kan forårsage blødning og infektion. Fjern hellere små mængder og gentag regelmæssigt, indtil den hårde hud er væk.
  • Behandlinger i håndkøb – Disse behandlinger er som regel baseret på trykaflastning omkring ligtornen. Compeed® Ligtorn plaster indeholder f.eks. hydrokolloidteknologi, hvilket giver smertelindring ved trykaflastning, beskytter din ligtorn mod yderligere friktion og fugter på samme tid området omkring ligtornen, hvilket hjælper til at fjerne den. Nogle af disse håndkøbsmidler indeholder salicylsyre, hvilket hjælper med at opløse keratinstrukturen i den døde hud. Behandling med salicylsyre er tilgængeligt i forskellige opløsninger og kan købes som creme, pude eller plaster. Efter behandlingen bliver den døde hud hvid og kan files væk. Disse behandlinger bør kun bruges forsigtigt, da salicylsyren kan irritere den omkringliggende sunde hud, og bør ikke bruges på revnede ligtorne. Har du diabetes eller dårligt kredsløb, bør du undgå disse behandlinger eller søge læge før eventuel behandling.
Ved behandling er ligtorne som regel to til fire uger om at forsvinde.

Ligtorneplaster, som Compeed® Aktiv Ligtorn plaster, er en effektiv metode til at påføre ovenstående behandling med den ekstra fordel, at de straks letter trykket baseret på hydrokolloidteknologi. Hvis du følger brugsvejledningen, kan din ligtorn forsvinde inden for to uger. Compeed® Aktiv Ligtorn plaster kombinerer adskillige fordele. Den trykaflastende ring består af en aktiv gel (hydrokolloidteknologi), der giver fugt og samtidig beskytter og polstrer ligtornen. Midten indeholder salicylsyre for at hjælpe med at fjerne den døde hud.

Hvornår bør jeg søge lægehjælp?

Anbefalet til dig
Ligtorne

Hvordan forhindrer man dannelsen af en ligtorn?

Selvom ligtorne ikke er farlige, kan de forårsage irritation, betændelse eller endda kronisk sårdannelse. Hvis du oplever alvorlig betændelse eller smerte, bør du søge lægehjælp.

Hvis du ikke er sikker på, om du har en ligtorn, kan det være en god idé at søge lægehjælp.

Ofte tilbagevendende ligtorne kan være forårsaget af fodanormaliteter, som deformiteter, strukturmæssige anormaliteter i knoglerne, dårlig placering af knogler i forhold til hinanden eller unormal gang. Hvis du er bekymret for din ligtorns hyppighed eller vedholdenhed, kan det være en god idé at besøge en læge eller en fodterapeut for at udelukke eller opdage nogle af disse bagvedliggende årsager. I disse tilfælde kan specifik polstring eller indlæg måske hjælpe dig med at forhindre, at hård hud/ligtorne kommer igen, ellers kan kirurgi i sjældne tilfælde være nødvendigt.