Ligtorne

Hvordan forhindrer man dannelsen af en ligtorn?

4 min read
Hvordan forhindrer man dannelsen af en ligtorn? Hvordan forhindrer man dannelsen af en ligtorn? Hvordan forhindrer man dannelsen af en ligtorn?

Ligtorne er en af de mest almindelige fodlidelser [1]. De er forårsaget af øget produktion af keratin som en reaktion fra din krop på langvarig eller gentagen friktion eller tryk. Derfor forekommer ligtorne som regel på typiske trykpunkter, og derfor er nogle mennesker mere tilbøjelige til at danne ligtorne end andre.

Hvem lider af ligtorne og hvorfor?

Nogle risikofaktorer for dannelsen af ligtorne er forbundet med din krop og kan være genetiske eller pådrages f.eks. ved traume eller aldring. Det omfatter fodanormaliteter (platfodethed, unormal gang) eller deformiteter (knyster, hammertå) såvel som lav hudelasticitet (f.eks. på grund af alder). Andre risikofaktorer er relateret til dine aktiviteter. Personer med arbejde der kræver, at man går og står meget (som f.eks. sygeplejersker, tjenere, postbude, stewardesser) har en højere risiko for at udvikle ligtorne. En af de mest fremtrædende risikofaktorer er dog valget af fodtøj. Vi vælger alt for tit vores sko efter udseende og er ikke opmærksomme nok på god pasform og komfort.

Forebyggelse er den bedste kur

Den bedste metode til at forhindre ligtorne er at undgå de ovennævnte årsager så meget som muligt. Her er nogle generelle tips til, hvordan du bedst kan forebygge ligtorne uden at være nødt til at opgive dine favoritaktiviteter eller dit arbejde:

Hvad skal du gøre:

 • Plej dine fødder! Vask dine fødder med vand og sæbe hver aften og påfør en fugtgivende fodcreme, når du har tørret fødderne grundigt. Hvis du har tendens til hård hud, bør du regelmæssigt bruge en pimpsten eller en fodfil til at fjerne det.
 • Hold dine tånegle klippede. Lange tånegle kan gnide mod tæerne ved siden af eller skubbe tåen op mod skoen. For at klippe dine tånegle korrekt, skal du klippe dem lige over og ikke lave dem runde eller skrå.
 • Brug behagelige sko, der passer godt. Den mest almindelige årsag til ligtorne er sko, der har den forkerte størrelse eller form. Det ideelle er brede, komfortable sko med en lav hæl og en blød sål, der ikke generer. Hvis du vil være sikker på, at de passer korrekt, bør du bede en butiksmedarbejder om hjælp. Da dine fødder hæver lidt i løbet af dagen, bør du helst købe sko om aftenen, hvor dine fødder er størst. Du skal også være opmærksom på sømme, der kan forårsage irritation.
 • Skift sko med jævne mellemrum for at undgå at irritere de samme trykpunkter hver dag. Det kan især være en god idé for personer, der har en højere risiko for at udvikle ligtorne på grund af deres arbejdsmæssige aktiviteter.
 • Brug behagelige strømper, der om nødvendigt er tykke og forede.
 • Undgå store mængder sved. Hvis du sveder meget anbefales det at bruge talkum i dine strømper, hvis nødvendigt.
 • Brug hælpuder eller bløde indlæg. Hvis du er nødt til at stå eller gå meget i forbindelse med dit arbejde, kan hælpuder eller bløde indlæg hjælpe med at lette trykket på dine fødder.
 • Vær opmærksom på dine fødder! Tag dig af irritation og smerte med det samme, og hvis nødvendigt, besøg en fodspecialist regelmæssigt.
 • Beskyt dine fødder, når du går nye sko til. Brug tykke sokker eller lette åndbare bandager på områder, hvor der har tendens til at blive dannet ligtorne, når du går nye sko til. Hvis du ved, at du skal have stramme sko på, eller hvis du begynder at kunne mærke et trykpunkt, kan det hjælpe at bruge ligtornplastre, som Compeed® Ligtorn Fugtgivende plaster. Compeed® Ligtorn Fugtgivende plaster udgør et beskyttende lag, der forhindrer yderligere friktion, mens hydrokolloidteknologien kombineret med petroleum er designet til at give vedvarende fugt.
 • Søg lægehjælp, hvis du har bagvedliggende fodproblemer, som foddeformiteter eller unormal gang. I så fald kan din læge anbefale særligt fodtøj eller korrigerende indlæg.
Den mest almindelige årsag til ligtorne er sko, der har den forkerte størrelse eller form. Det ideelle er brede, komfortable sko med en lav hæl og en blød sål, der ikke generer.

Det bør du undgå:

 • Undgå at bruge sko, der passer dårligt. Prøv at undgå at gå i sko, der er for stramme, for løse, for høje eller har dårligt placerede sømme. Skotyper, der ikke egner sig til langvarig brug, omfatter høje hæle samt sko med spids snude eller høj svang.
 • Lad være med at bruge strømper der passer dårligt, ingen strømper eller slet intet fodtøj.
 • Prøv at undgå at stå op for længe ad gangen.