Rådgivning om Rådgivning om Rådgivning om
forkølelsessår

Rådgivning om

Forkølelsessår

Forkølelsessår er eksterne symptomer på en herpesinfektion. Find ud af mere her, om hvordan du kan fremskynde helingsprocessen, identificere udløsende faktorer for forkølelsessår, undgå at smitte andre og reducere symptomerne. Compeed® har muligvis svarene på alle dine spørgsmål om forkølelsessår.

Forkølelsessår

Forkølelsessår: Alt du skal vide

Læs artiklen
Forkølelsessår

Hvilke faktorer udløser forkølelsessår? Og hvad kan jeg gøre?

Læs artiklen
Forkølelsessår

Hvornår holder et forkølelsessår op med at smitte?

Læs artiklen
Forkølelsessår

Hvorfor bliver jeg ved med at få forkølelsessår?

Læs artiklen
Forkølelsessår

Hvordan kommer man hurtigt af med et forkølelsessår?

Læs artiklen
Forkølelsessår

Hvordan kommer man af med forkølelsessår i de tidlige stadier?

Læs artiklen

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er herpes, og hvad er forkølelsessår?

Herpes er en virus og ligesom de fleste andre vira, spreder herpes sig mellem mennesker. Herpes adskiller sig dog fra mange andre vira, for herpesinfektionen varer rester af livet. Andre normale vira, som f. eks. forårsager forkølelse eller influenza, bliver med tiden helt nedbrudt af kroppens immunforsvar. Dette er ikke tilfældet med herpes. Herpesvirussen sætter sig på et ganglion, som er en klynge af nerveceller placeret i hjernen, umulig at nå for kroppens eget forsvar. Herpesvirussen reproducerer sig selv og følger en bestemt vej til kroppens overflade og resulterer i det, vi kender som et herpesudbrud eller forkølelsessår. Når herpesvirussen viser sig på denne måde, bliver den som regel dræbt af personens immunsystem. Men herpesvirussen opretholder altid en del af sig selv og gemmer sig i kroppen, hvor den lever videre – resten af personens liv.

Hvor mange herpesvira findes der?

Betegnelsen “herpes” stammer fra det græske ord “herpein”, som betyder “at krybe”. Herpes simplex vira er dobbeltstrengede DNA-vira, som kun inficerer mennesker. Der findes mange typer herpes simplex vira, men kun to dominerende:

 • Herpes simplex virus type 1 (HSV-1)
 • Herpes simplex virus type 2 (HSV-2)

En person kan blive inficeret med en eller begge herpesvira. HSV-1 infektioner ses typisk ved munden, mens HSV-2 infektioner ses omkring kønsorganerne.

Hvordan opstår forkølelsessår?

Man får som regel virussen i barndommen.
Næsten 80 % af den voksne befolkning har virussen, men kun 20 % oplever udbrud, som bl. a. forårsages af følgende:

 • Stress
 • Svækket immunforsvar
 • Udmattelse
 • Feber
 • Forkølelse eller influenza
 • Ekstremt vejr (kulde/varme)
 • Sol
 • Menstruation
 • Hormoner

Hvordan behandler man forkølelsessår?

Forkølelsessår er udbrud, som kan behandles med creme og hydrokolloidplaster. COMPEED® plaster til forkølelsessår skjuler, beskytter og heler ligeså hurtigt som acyclovir 5 % creme*.

* Karlsmark T, Goodman JJ, Drouault Y, Lufrano L, Pledger GW. Vilkårligt klinisk studie med sammenligning af COMPEED® plaster til forkølelsessår og acyclovir 5 % creme til behandling af herpes simplex labialis. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2008; 22 (10): 1184-1193

Hvor almindelige er forkølelsessår?

Forkølelsessår er meget almindelige: Undersøgelser viser, at næsten 90 % af alle mennesker over 30 år har haft HSV-1 virussen på et tidspunkt, og mere end 20 % af alle mennesker oplever indimellem udbrud af forkølelsessår. Kroniske forkølelsessår kan være en meget smertefuld tilstand.

Smitter forkølelsessår?

Ja, under udbrud er HSV-1 virussen til stede og den smitter let andre personer, f. eks. gennem kys eller deling af kop, bestik osv. Compeed® plaster til forkølelsessår forsegler forkølelsessåret og forhindrer derved virussen i at sprede sig, mens såret heler. Smittefaren reduceres dermed betydeligt.

Hvordan opstår forkølelsessår?

Herpes Simplex virus type 1 forårsager generelt forkølelsessår. Man bliver normalt smittet med virussen i den tidlige barndom og vores immunforsvar er desværre ikke i stand til at nedbryde infektionen helt. Virussen forbliver i vores krop, normalt gemt på et ganglion, som er en klynge af nerveceller i hjernen. Der findes ingen definitiv forklaring på, hvad der udløser forkølelsessår, men det er alment kendt at udbrud kan forårsages af en række eksterne faktorer såsom: Sol, stress, koldt vejr, feber, forkølelse eller influenza, udmattelse og hormoner. Forkølelsessår smitter gennem direkte fysisk og intim kontakt med en inficeret person.

Hvornår smitter forkølelsessår mest?

Forkølelsessår smitter mest under udbrud, gennem direkte fysisk og intim kontakt, normalt ved kys.

Hvordan forebygger man forkølelsessår?

Selvom det ikke er muligt at forebygge udbrud af forkølelsessår, kan følgende nedsætte smitten af forkølelsessår og reducere hyppigheden af udbrud:

 • Husk altid at vaske hænder inden og efter berøring af forkølelsessåret.
 • Undgå at kysse, dele drikkevarer og læbeprodukter indtil forkølelsessåret er helet.
 • Hvis du ved, hvad der udløser udbrud, bør du forsøge at forhindre det. Brug f. eks. læbepomade med solfaktor, hvis dit forkølelsessår bliver udløst af ekstremt vejr.

Det er ikke muligt helt at undgå infektion med virussen, eller at undgå fremtidige udbrud.