Forkølelsessår

Hvordan kommer man hurtigt af med et forkølelsessår?

4 min read
Hvordan kommer man hurtigt af med et forkølelsessår? Hvordan kommer man hurtigt af med et forkølelsessår? Hvordan kommer man hurtigt af med et forkølelsessår?

Der er ikke noget, der kan få et forkølelsessår til at forsvinde fra dag til dag, men der er et par ting, du kan gøre for at reducere varigheden af et udbrud af forkølelsessår og fremskynde helingsprocessen.

Forkølelsessår heler af sig selv inden for højst et par uger. I starten er et forkølelsessår ikke synligt. Efter et par dage udvikler forkølelsessåret sig til en blære, før det ”åbner sig” og efterfølgende bliver til en sårskorpe. Det vil derefter hele i løbet af en til to uger uden at efterlade et ar. Men du kan proaktivt fremskynde helingsprocessen, så du kan føle dig bedre tilpas igen inden for kort tid. Du kan reducere ubehaget og forlegenheden ved hjælp af de følgende handlinger:

Reducér ubehaget

Påfør is (isterninger i et fugtigt håndklæde) eller en ispose direkte på det inficerede område i et par minutter, mange gange om dagen. Det kan dæmpe inflammationen i forkølelsessårene og giver midlertidig smertelindring.

Hold læberne fugtede og velplejede ved brug af læbepomade med UV-beskyttelse.

Lad være med at prikke hul på et forkølelsessår

Det kan være fristende at prikke hul på et forkølelsessår, men det er faktisk noget af det værste, du kan gøre under et udbrud.

Hvis du prikker hul på et forkølelsessår, øger du risikoen for at sprede viruspartikler til din sunde hud. Du kan også øge risikoen for at sprede bakterierne til dine fingre eller øjne, og på denne måde øges risikoen for at sprede virussen til andre mennesker også.

Undgå også at røre ved forkølelsessåret, så du ikke kommer til at punktere det ved et uheld eller sprede virussen til dine fingre.

Undgå risikoen for en sekundær infektion

En anden grund til, at du bør undgå at røre ved dine forkølelsessår, især åbne sår, er for at beskytte dig selv. Alle mennesker har adskillige bakterier på fingrene og under fingerneglene. Når dine fingre kommer i kontakt med et åbent forkølelsessår, kan bakterierne komme ind i såret og potentielt forårsage en infektion. Hvis forkølelsessår fra en virusinfektion får en sekundær infektion på grund af bakterier, kan du opleve yderligere hævelse, inflammation og smerte oveni de sædvanlige symptomer på et forkølelsessår.

Desuden kan det resultere i blødning og varige skader på huden, hvis et åbent forkølelsessår bliver udsat for bakterier og bliver inficeret. Der vil også være en risiko for et permanent ar i nærheden af eller på dine læber.

Sådan fremskynder du helingen

Anbefalet til dig
Forkølelsessår

Hvornår holder et forkølelsessår op med at smitte?

Behandling af et forkølelsessår i det tidligste stadie kan resultere i et mindre sår, der heler hurtigere.

COMPEED® plaster til forkølelsessår indeholder aktiv hydrokolloidgelteknologi, der er udviklet til at hele forkølelsessår hurtigt. COMPEED® plaster til forkølelsessår har vist sig ikke bare at fremme hurtig heling, men også at lindre smerte. De har vist sig at udgøre en effektiv behandling af herpes simplex labialis og samtidig give vigtige yderligere fordele, som at begrænse smitte og gøre forkølelsessåret mindre tydeligt.

Da COMPEED® plaster til forkølelsessår skaber en beskyttende hinde over såret, hjælper de dig med at forhindre, at sårene kommer i kontakt med syreholdige fødevarer eller drikkevarer, som juice eller eddike, der kan irritere et åbent forkølelsessår.

Antiviral medicin, der fungerer direkte på såret, ordineres for at reducere eller blokere virusdannelse. Hvis medicinen tages i de tidlige stadier (1 og 2), hjælper den med at forhindre udviklingen af forkølelsessår. Når blærerne er tæt på at briste, bliver virussen ikke længere reproduceret . På det tidspunkt er det næsten for sent at gøre noget ved virussen; man bør prioritere at gøre sit bedste for at begrænse smitte, mildne smerte og fremskynde heling.

Pas på dig selv

Det er velkendt, at forkølelsessår bliver udløst af stress, træthed, mangel på søvn og fysisk anstrengelse. Pas på dig selv: Din krop er din bedste allierede i bestræbelserne på at komme af med et forkølelsessår så hurtigt som muligt. Prøv at indføre en sund livsstil med afbalanceret kost og et fornuftigt livstempo for at maksimere chancerne for bedring.

Referencer

1

Karlsmark T et al. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2008 Nov;22(10):1184-92.

2

Medical Microbiology. Chapter 68 Herpesviruses. 4th edition. Baron S, editor. Galveston 1996.