Forkølelsessår

Hvilke faktorer udløser forkølelsessår? Og hvad kan jeg gøre?

4 min read
Hvilke faktorer udløser forkølelsessår? Og hvad kan jeg gøre? Hvilke faktorer udløser forkølelsessår? Og hvad kan jeg gøre? Hvilke faktorer udløser forkølelsessår? Og hvad kan jeg gøre?

Når først du har fået herpes simplex virus 1, kan det ikke kureres, men det kan håndteres. Du kan hjælpe med at forhindre, at forkølelsessårvirussen reaktiveres ved at identificere dine udløsende faktorer. De fleste der inficeres med virussen, har ingen symptomer indtil en ekstern faktor vækker infektionen.

Reaktivering af virus

Når du bliver smittet med HSV-1, forårsager det et første udbrud af forkølelsessår. Derefter forbliver virussen i din krop resten af livet, og du får ikke forkølelsessår, så længe virussen er i dvale i kroppen mellem udbrud. Mange faktorer kan vække virussen, der så begynder at blive reaktiveret og sprede sig. Samtidig forsøger dit immunsystem at bekæmpe virussen, hvilket resulterer i inflammation (smerte og rødme).

Hvad er de udløsende faktorer?

Efter du er blevet smittet med virussen, forbliver den inaktiv det meste af tiden. Men af og til kan virussen blive reaktiveret af bestemte udløsende faktorer, der resulterer i et udbrud af forkølelsessår. Der er to slags udløsende faktorer:

Forbundet med personlige omstændigheder

  • Sygdom: feber, influenza eller forkølelse
  • Traume og stress, herunder fysisk anstrengelse og følelsesmæssigt stress
  • Træthed eller mangel på søvn
  • Hormonelle ændringer, især på grund af menstruation eller p-piller
  • Mindre skader, som revnede læber
  • Svækket immunsystem på grund af usund livsstil (rygning, alkohol og dårlig ernæring) eller bestemte typer medicin, som kemoterapi

Forbundet med eksterne omstændigheder

  • Overdreven solpåvirkning: både sollys og kunstigt UV-lys
  • Eksponering af hud over for ekstreme vejrforhold (varme, kulde eller vind)

Forebyggende tiltag

De fleste potentielle udløsende faktorer kan ikke undgås helt, eller er vanskelige at undgå. Men du kan forsøge at ændre dine vaner for at reducere risikoen for reaktivering af virussen.

Du kan håndtere stress ved at dyrke sport, meditation og yoga eller ganske enkelt ved at tage noget tid ud af dagen til dig selv. Det er bare nogle af de måder, hvorpå du kan prøve at undgå nye udbrud.

Ved sæsonskift kan dine læber tørre meget hurtigt ud og begynde at revne. Det bedste forsvar mod sprukne læber er at fugte dem med en læbepomade. Hvis sollys udløser dine forkølelsessår, kan en læbepomade med solfaktor SPF 15 eller højere være at foretrække.

Lær dig selv at kende

Ved håndtering af udbrud er det en kæmpe fordel at vide, hvad de udløsende faktorer er for dig. For at lære at genkende disse faktorer, kan det være nyttigt at føre dagbog, hvor du noterer dit stressniveau, begivenheder der præger din dagligdag, hvad du spiser, hvordan du sover, etc. Hvis du kan identificere de forhold, der udløser nye udbrud, giver det dig mulighed for at være proaktiv i forebyggelsen af dem i fremtiden.