Forkølelsessår

Hvorfor bliver jeg ved med at få forkølelsessår?

2 min read
Hvorfor bliver jeg ved med at få forkølelsessår? Hvorfor bliver jeg ved med at få forkølelsessår? Hvorfor bliver jeg ved med at få forkølelsessår?

Forkølelsessår er forårsaget af en virus, der hedder herpes simplex-virus 1 (HSV-1). Det er en infektion, der ikke kan kureres, og blærerne kan vende tilbage.

En virus, der vågner op af og til

Du kan ikke slippe af med selve virussen. Det er desværre sådan, at efter den første infektion ligger virussen i dvale inde i nervecellerne i dit ansigt resten af livet. Nogle omstændigheder kan få virussen til at vågne op og føre til en ny infektion.

Reaktivering: hvad betyder det?

HSV-1-infektioner er karakteriseret af tre stadier:

  • Den oprindelige infektion, hvor man bliver smittet med virussen fra andre mennesker eller ved at røre ved en inficeret genstand. Du kan blive smittet fra helt ned til en alder af 6 måneder.
  • En dvaleperiode, hvor virusinfektionen er i ro og ikke forårsager nogen symptomer.
  • Reaktivering eller tilbagefald, hvor udløsende faktorer som følelsesmæssigt stress, feber eller for meget sollys kan få virussen til at vågne op og føre til et tilbagefald.

Tilbagevendende forkølelsessår

Omkring 20 % af de personer der bliver smittet med virussen, får en tilbagevendende infektion ca. to eller tre gange om året. Andre derimod får det første udbrud, og oplever det måske aldrig igen.

I det førstnævnte tilfælde får du gentagne udbrud, der starter som en prikkende eller brændende fornemmelse efterfulgt af blærer, som begynder at væske.

Virussen reaktiveres på ca. samme sted hver gang. Du kan forvente at udvikle blærer på samme sted som tidligere udbrud.

Udbruddenes omfang bliver generelt mindre med tiden, hvor reaktivering af virussen har tendens til at blive mindre hyppig hos personer over 35 år. Du kan også forvente mindre alvorlige symptomer ved hvert tilbagefald.

Hvad er symptomerne?

Anbefalet til dig
Forkølelsessår

Hvordan kommer man hurtigt af med et forkølelsessår?

En prikkende eller kløende fornemmelse i nærheden af læberne, brændende smerte eller rødme er som regel advarselssignaler om, at et forkølelsessår er på vej. Det tager en dag eller to, før adskillige små blærer begynder at komme frem, og derefter vokser sammen og måske bliver røde og betændte. Hyppigheden og omfanget af udbruddene bliver som regel mindre efterhånden, som du bliver ældre.

Hvad kan jeg gøre ved tilbagefald?

Du smitter fra det tidspunkt, du først mærker symptomerne omkring din mund, så det er vigtigt, at du forsøger at beskytte dig selv mod spredning af virussen og beskytte andre mod at blive smittet.

Du bør først og fremmest minimere kontakt med sårene og altid vaske dine hænder efter kontakt. For det andet bør du undgå at kysse nogen eller dele bestik, glas eller håndklæder for at beskytte andre mod smitte.

Luft- og vandtætte plastre som COMPEED® plaster til forkølelsessår giver en beskyttende barriere og reducerer effektivt risikoen for at sprede virussen til andre personer og til andre dele af kroppen. Disse plastre kan bruges på hvilket som helst stadie af et udbrud, men det generelle princip er: jo tidligere, jo bedre. De indeholder hydrokolloid, der skaber et optimalt fugtigt miljø til hurtig heling.

Symptomerne går som regel væk inden for en uge eller to. Men udbrud af forkølelsessår kan ofte vende tilbage.

Hvordan behandler man et tilbagefald?

Der findes forskellige typer håndkøbsbehandlinger. De består som regel af plastre med aktiv hydrokolloidgel, antivirale cremer eller orale behandlinger.