Forkølelsessår

Hvordan kommer man af med forkølelsessår i de tidlige stadier?

4 min read
Hvordan kommer man af med forkølelsessår i de tidlige stadier? Hvordan kommer man af med forkølelsessår i de tidlige stadier? Hvordan kommer man af med forkølelsessår i de tidlige stadier?

Forkølelsessår er resultatet af en inflammatorisk reaktion efter smitte med herpes simplex-virus type 1 eller genaktivering af denne virus. Forkølelsessår kan ikke fuldstændig undgås, men man kan begrænse frustrationerne, ubehaget og isolationsfølelsen en del ved at behandle det, før det udvikler sig til et større sår.

Genkend de tidlige advarselstegn

Det bedste tidspunkt at begynde at behandle et forkølelsessår er så snart, du mærker de første symptomer.

Det mest almindelige tidlige advarselstegn for forkølelsessår er kløe omkring læberne. Dette symptom kan forekomme et par dage før blærerne dukker op. Du kan også opleve en brændende eller prikkende fornemmelse, der som regel begynder at udvikle sig en dag eller to før forkølelsessåret kommer frem.

Det er vigtigt at tage affære hurtigst muligt. Jo hurtigere du behandler forkølelsessåret, jo hurtigere vil forsvinde. Men du kan forhindre det i at dukke op, eller fremskynde helingsprocessen, hvis blærerne allerede er opstået.

Det er vigtigt at tage affære hurtigst muligt. Jo hurtigere du behandler forkølelsessåret, jo hurtigere vil forsvinde.

Forhindring af forkølelsessåret

Hvis du ofte får forkølelsessår, har du måske allerede præparater på lager. Nedenfor finder du nogle af metoderne til at fremskynde helingsprocessen.

COMPEED® plaster til forkølelsessår gør ikke kun forkølelsessåret mindre synligt, men fungerer også som et virusskjold, der reducerer risikoen for smitte fra forkølelsessåret.

Oftest bruges antiviral medicin til at stoppe multipliceringen af virussen. Antiviral medicin til forkølelsessår findes i to forskellige udgaver: creme, der påføres direkte på området, og piller, der tages oralt.

Der begynder at dukke information op om interessen i at bruge æteriske olier til at behandle forkølelsessår. For eksempel har tetræolie vist sig at være i stand til at bekæmpe herpes simplex-virussen, og pebermynteolie og citronmelisseolie har vist sig at hæmme virussens aktivitet. Du bør konsultere en specialist for at få rådgivning, da æteriske olier kan forårsage allergiske reaktioner, hvis de ikke bruges korrekt.

Lær de udløsende faktorer at kende

Anbefalet til dig
Forkølelsessår

Hvilke faktorer udløser forkølelsessår? Og hvad kan jeg gøre?

Du kan prøve at undgå fremkomsten af forkølelsessår ved at forsøge at finde ud af, hvad der udløser dem.

Almindelige udløsende faktorer for forkølelsessår omfatter stress, søvnmangel, træthed og eksponering over for sol eller ekstreme vejrforhold.

Det kan være en god mulighed at udøve sport, afslapningsteknikker eller meditation, hvis du har behov for at reducere dit stressniveau.

Desuden kan en sund livsstil med afbalanceret kost og uden overforbrug af tobak booste dit immunforsvar, så det kan hjælpe med at holde den hvilende virus under kontrol.

Hvis du oplever adskillige udbrud i løbet af et år, kan det være en god idé at føre dagbog eller notere ting som kost, aktiviteter, sygdom og andre livsbegivenheder. På denne måde kan du identificere de faktorer, der udløser en tilbagevendende infektion.

En yderligere fordel ved at kende de faktorer, der udløser forkølelsessår, er evnen til at være endnu mere proaktiv i sine forebyggende foranstaltninger eller brug af lægemidler.

Styrk dit immunforsvar via kosten

Da virussen og andre smitsomme stoffer som regel holdes under kontrol af immunforsvaret, er det afgørende at booste evnen til at bekæmpe infektioner. Sørg for, at din kost er rig på frugt og grøntsager, da det styrker dit immunforsvar.

Arginin og lysin er to aminosyrer, der spiller en afgørende rolle som byggeklodser i protein. Der findes beviser, som dog nogle gange er modstridende. De menes at påvirke, hvordan herpes simplex-virussen kommer til udtryk: proteiner der er rige på arginin, er påkrævet for at virussen kan reproducere sig selv, hvorimod lysin ville kunne hæmme syntesen . Derfor kan du muligvis reducere varigheden af et udbrud af forkølelsessår, hvis du undgår fødevarer, der er rige på arginin, såsom chokolade, peanuts eller mandler. Desuden kan du øge dit indtag af fødevarer, der er rige på lysin, som æg, tun, sojabønner eller parmesanost, for at optimere din heling.

Referencer

1

Schnitzler P. Chemotherapy. 2019;64(1):1-7

2

Gaby AR. Alternative Medicine Review, 2006, Vol. 11 (2): 93-101