Forkølelsessår

Hvornår holder et forkølelsessår op med at smitte?

4 min read
Hvornår holder et forkølelsessår op med at smitte? Hvornår holder et forkølelsessår op med at smitte? Hvornår holder et forkølelsessår op med at smitte?

Forkølelsessår er små blærer, der som regel forekommer på eller omkring læber og mund. I de fleste tilfælde vil blærerne briste og derved skabe en sårskorpe, der til sidst falder af. Forkølelsessår smitter mest, når de brister. Men de er faktisk smitsomme fra det første tidspunkt, hvor du mærker symptomer omkring din mund, som en prikkende fornemmelse eller kløe, indtil de er helet fuldstændigt.

Forkølelsessårets stadier

Et forkølelsessår gennemgår fem stadier (smitteniveau):

  • Stadie 1 (+, lavt) – Dag 1-2: de første symptomer, hvor du mærker en prikkende fornemmelse, ømhed og kløe.
  • Stadie 2 (++, moderat) – Dag 2-4: der begynder at dannes væskefyldte blærer.
  • Stadie 3 (+++, højt) – Dag 4-5: blærerne brister, væsker, og danner smertefulde sår.
  • Stadie 4 (++, moderat) – Dag 5-8: sårene tørrer ud og danner skorpe.
  • Stadie 5 (+, lavt) – Dag 8-10: heling af huden efter skorpen falder af.

Forkølelsessår er smitsomme i alle stadier, men mest i stadie 3, hvor blærerne brister og frigiver inficeret væske. Forkølelsessår er smitsomme fra de første symptomer til helingen. Fra dag 1-2 er blærerne på forkølelsessår fulde af virus, der spredes via spyt, hud-til-hud-kontakt eller ved at røre ved en genstand, der er blevet håndteret af en person smittet med virussen. Du kan sprede virussen selvom du endnu ikke har tydelige symptomer på et forkølelsessår. Dog er dette meget mindre sandsynligt, end hvis der er kontakt, imens der er et forkølelsessår. Væsken i blærerne indeholder virussen, og derfor er forkølelsessår mest smitsomme, når blærerne væsker. Det første udbrud af forkølelsessår vil som regel forekomme to til 20 dage efter, at man har været i kontakt med en smittet person.

Hvor længe er forkølelsessår smitsomme?

Forkølelsessår, der er forårsaget af virussen herpes, er smitsomme indtil de er helt væk, hvilket som regel tager ca. to uger. Forkølelsessår er mest smitsomme, når væske siver ud af sårene. Når der har dannet sig sårskorpe reduceres risikoen for at overføre virussen betydeligt, men det betyder ikke, at forkølelsessåret ikke længere er smitsomt. Sårskorpen kan revne, når du spiser eller smiler, hvorved væsken kan sive ud.

Kan jeg smitte andre med forkølelsessår?

Herpes overføres nemmest, hvis du oplever et udbrud, og der er aktive sår eller blærer på huden. Men herpesvirus kan stadig smitte, selvom der ikke er nogen tegn eller symptomer.

Forkølelsessår smitter mest, når de brister.

Advarsel vedr. babyer og personer med et svagt immunforsvar

Voksne med forkølelsessår bør undgå at kysse babyer eller lade babyerne røre ved forkølelsessåret af to årsager.

  1. Forkølelsessår er generelt ret harmløse, men de kan blive alvorlige hos personer med et endnu ikke fuldt udviklet immunforsvar. Immunforsvaret beskytter kroppen mod infektioner. En person med et svagt immunforsvar har større risiko for at få mere alvorlige infektioner end de fleste andre. I den sammenhæng kan virussen, der forårsager forkølelsessår, være farlig for babyer på under 6 måneder.
  2. Når babyen er blevet inficeret, vil han/hun have tendens til forkølelsessår resten af livet.

Man bør tage samme forholdsregler ved personer, der lider af HIV (human immundefektvirus), og personer med kræft, som behandles med kemoterapi. Derfor er det vigtigt at være særligt opmærksom ved kontakt med disse mennesker og tage forholdsregler for at undgå at smitte dem med HSV.

Hvordan kan man reducere smittefaren?

Du bør minimere kontakt med sårene. Vask altid dine hænder efter kontakt med et forkølelsessår for at undgå at sprede virussen fra et sted til et andet, som øjne, næse eller fingernegle.

Når du har symptomer på forkølelsessår, bør du også undgå:

  • at kysse
  • at dele læbestift, glas, bestik eller andet, som kan have været i kontakt med dine forkølelsessår
  • sport, der involverer fysisk kontakt

Indtil forkølelsessårenes blærer og skorper er helt væk, er du nødt til at beskytte dig selv og andre mod smitte. Luft- og vandtætte forbindinger, som COMPEED® plaster til forkølelsessår, hjælper med at forhindre virussen i at blive spredt til et andet område på din krop samt med at beskytte andre personer.