Hård Hud

Sådan behandler og fjerner du hård hud

3 min read
Sådan behandler og fjerner du hård hud Sådan behandler og fjerner du hård hud Sådan behandler og fjerner du hård hud

Hård hud er som regel ikke alvorligt, men det kan forårsage ubehag og nogle gange smerte på grund af trykket på det underliggende væv fra det hårde stykke hud. For at opretholde og genoprette din personlige komfort er det vigtigt at behandle din hårde hud.

Hvordan behandler man hård hud?

Hård hud er reaktioner på overdrevent tryk på hælen, forfoden eller håndfladen. Ved at eliminere kilden til trykket vil det sandsynligvis forsvinde af sig selv. Hvis du beslutter dig for at begynde at behandle din hårde hud, bør du huske, at det kan være en lang proces, der ikke altid kan klares på en enkelt dag.

Undgå at bruge skarpe genstande til at skære store stykker hård hud af, da det kan forårsage skader og føre til blødning og/eller infektion.

Bemærk, at hvis du har ufølsom hud på grund af dårlig blodcirkulation, diabetes eller nerveskader, bør du tale med en læge, før du behandler din hårde hud.

Fjern hård hud:

  • Trin 1: blødgør den hårde hud – Hård hud er tyk og stiv, så det anbefales at blødgøre den først. Du kan gøre ved at sætte den pågældende kropsdel (som regel din hånd eller fod) i blød i varmt sæbevand. Det kan have yderligere effekt at tilføje epsomsalt til vandet. Du kan også bruge kommercielt tilgængelige eksfolierende cremer til at blødgøre huden. En anden mulighed er at bruge væske eller salve i håndkøb, der indeholder salicylsyre, hvilket hjælper med at opløse keratinstrukturen i den døde hud. Disse behandlinger bør kun bruges forsigtigt, da salicylsyren kan irritere den omkringliggende sunde hud. Du kan også bruge COMPEED® Hård Hud plaster. Plastret indeholder en aktiv gel (hydrokolloidteknologi), som giver fugt og samtidig giver beskyttelse og trykaflastning ved den hårde hud. COMPEED® Hård Hud plaster vil også lindre ubehag eller smerte, hvis det skulle forekomme.
  • Trin 2: Fil din hårde hud væk med en pimpsten eller fodfil. – Når den hårde hud af blødgjort, kan du file den væk med en pimpsten. Dyp pimpstenen i vand og fjern derefter forsigtigt den døde hud med cirkulære eller sidelæns bevægelser. Du kan også bruge en fodfil som til at eksfoliere. Pas på ikke at fjerne for meget hud, da det kan forårsage blødning og infektion. Fjern hellere små mængder og gentag regelmæssigt indtil den hårde hud er væk.
  • Trin 3: Hold din hud velfugtet – Når du har filet den hårde hud ned, er det vigtigt at fugte den behandlede hud for at holde den blød. Enhver body lotion kan bruges. Påføring af et COMPEED® Hård Hud plaster kan hjælpe med at holde såret efter den hårde hud blød og hjælpe med at fremskynde helingen.

Forebyg hård hud og undgå, at det kommer igen

For at forebygge hård hud skal du reducere trykpunkter og friktion på dine fødder og hænder.

Undgå så vidt muligt at gå i sko, der ændrer din vægtfordeling, såsom sko med høj hæl eller høj svang. Hvis dit arbejde kræver, at du går i moderigtige sko (dvs. ikke ergonomiske), så prøv at fjerne noget af trykket fra dine fødder ved at gå til og fra kontoret i behagelige sportssko. Prøv også at reducere hælhøjden så meget som muligt.

Hold dine sko i god stand ved at reparere dem eller udskifte dem med jævne mellemrum. Slidte såler er som regel ikke gode til at give trykaflastning til dine fødder. Har sålerne eller hælene på dine sko tendens til ujævnt slid, bør du eventuelt tale med en ortopædisk specialist eller en fodterapeut om korrigerende sko eller indlæg.

Hård hud kan også forekomme på hænderne, så hvis du bruger værktøj, kan det hjælpe at anvende beskyttelseshandsker, eventuelt polstrede.

Hvis dit arbejde kræver, at du går i moderigtige sko (dvs. ikke ergonomiske), så prøv at fjerne noget af trykket fra dine fødder ved at gå til og fra kontoret i behagelige sportssko.

Hvornår bør jeg søge lægehjælp?

Hvis den hårde hud er meget smertefuld, eller hvis du har diabetes, skrøbelig hud eller kredsløbsproblemer, er det bedst at kontakte en læge eller en fodterapeut, der er specialiseret i fodpleje.

En fod- eller holdningsspecialist kan hjælpe med at korrigere unormal gang ved at tjekke dit fodtøj eller identificere et bagvedliggende knogleproblem. I sidstnævnte tilfælde kan du blive henvist til at gennemgå en røntgenundersøgelse eller endda en operation.

En fodterapeut, eller en fodlæge, vil eventuelt fjerne noget af den hårde hud ved hjælp af en skalpel. Forsøg ikke at gøre det selv.

Hvis der er en infektion eller en risiko for infektion, vil lægen måske udskrive en antibiotisk salve. Rød og hævet hud omkring den hårde hud kan være tegn på en infektion.