Vabler

Sådan behandler du vabler på fødderne

3 min read
Sådan behandler du vabler på fødderne Sådan behandler du vabler på fødderne Sådan behandler du vabler på fødderne

Der er nærmest ikke noget, der kan føre dig ud på et sidespor som en vabel på din fod. Selvom vabler kan være små, kan de ødelægge en særlig lejlighed, en ferie, en fitnesstime eller måske bare en dag, hvor du skulle løbe ærinder. Alle får vabler, og de kan være flere dage om at hele, men der er ting, du kan gøre for at forebygge dem, lindre smerte og fremskynde helingen.

Folk forsøger at nå deres 10.000 skridt. Det er mange skridt og det er super, men alt den gåen frem og tilbage er hårdt for dine fødder. For at kunne holde farten oppe er vi nødt til at passe godt på vores fødder og sørg for at pleje dem ordentligt. Desværre kan vi ikke allesammen gå rundt i behagelige hjemmesko på arbejde. Hele dagen i arbejdssko eller høje hæle kan være endnu en hindring for at have glade fødder.

Hvordan opstår friktionsvabler?

Den mest almindelige type fodvabel er en friktionsvabel. Det er irriterende små lommer med væske, der dannes på dine fødder i de øverste lag hud efter for meget tryk og friktion i dine sko. Når det øverste lag trækkes væk fra det underliggende væv, siver der plasmalignende væske ud af cellerne, og det begynder at fylde mellemrummet mellem disse to lag, hvilket beskytter vævet mod yderligere skade.

Forebyggelse af vabler

Det første du kan gøre for at hjælpe med at forebygge vabler er at gå i behagelige sko, der passer godt. Men hvis du ved, at du får en lang dag på fødderne, eller hvis du skal gå nye sko til, er det en god idé at have en antivabelstift på hånden. Så snart du kan mærke, at en vabel er på vej, skal du med det samme bruge antivabelstiften på stedet for at forhindre yderligere friktion.

Der findes mange myter om vabler, f.eks. anbefaler mange at bruge bomuldsstrømper. Men bomuld holder fugten ved huden, hvilket øger friktionen, så vi anbefaler særlige syntetiske strømper af åndbart materiale. En anden myte er, at man skal bruge fodpudder på fødderne for at holde dem tørre og fri for vabler, og selvom fodpudder hjælper med at absorbere en del sved, skal man huske, at det også kan klumpe sammen og skabe mere friktion i området.

Behandling af vabler

Anbefalet til dig
Vabler

Hvordan behandler man vabler forårsaget af vandresko?

Hvis du får en vabel, er korrekt behandling nøglen til hurtig heling. Dæk området med et særligt vabelplaster for at holde det rent, tørt og beskyttet mod yderligere friktion og stress. Du bør modstå trangen til at prikke hul på en vabel. Hvis vablen brister af sig selv, bør du ikke pille den døde hud af. Når vablen er bristet, skal du forsigtigt vaske området med vand og sæbe og dække det med et særligt vabelplaster for at holde det rent. En almindelig fejl, som folk ofte begår, er at fjerne plasteret om natten for at lade vablen få luft. Vabler heler hurtigt i et fugtigt helende miljø, f.eks. hvis de er dækket af et COMPEED® Vabelplaster. Du bør lade plasteret sidde, indtil det begynder at løsne sig – det er en indikation af, at vablen er helet. Kontakt din læge, hvis du oplever almindelige symptomer på en infektion, som: smerte, hævelse, rødme eller varme, røde striber der går ud fra vablen, eller pus der kommer ud af vablen.