Vabler

Sådan forhindres og behandles vabler, når du går i nye sko

3 min read
Sådan forhindres og behandles vabler, når du går i nye sko Sådan forhindres og behandles vabler, når du går i nye sko Sådan forhindres og behandles vabler, når du går i nye sko

Vabler er frygtelige. De kan dukke op når som helst og gøre hvert eneste skridt til en forfærdelig oplevelse. Og uanset om de er små, har de magten til virkelig at forstyrre dit arbejde, træning, ferie eller særlige begivenhed. Her får du vores bedste tips til, hvordan du kan undgå vabler.

Hvordan opstår vabler?

De fleste vabler dannes, når din hud gnider mod dine sko eller strømper gentagne gange over tid. Det beskadigede øverste lag af huden trækkes væk fra lagene nedenunder, og der dannes væske i det hulrum, hvorved der opstår en fast boble under huden – hvorved den frygtede vabel dannes. Vabler udvikles meget hurtigt, kan være flere dage om at hele, og hvis de brister, kan de blive inficerede og gøre smerten endnu værre.

Vablerne udvikler sig oftest om sommeren, fordi dine fødder har tendens til at svulme op på varme, fugtige dage på grund af ophobning af væske, hvilket får dine sko til at klemme nogle steder. Fødder bliver også mere svedige om sommeren. Hævede og svedige fødder er en farlig kombination når vi snakker vabler, da det nemt kan skabe friktion på dine fødder.

Anbefalet til dig
Vabler

Sådan behandler du vabler på fødderne

Der er masser af aktiviteter, der også kan forårsage vabler. I sko, der passer dårligt, kan aktiviteter som løb, fitness eller endda golf og havearbejde føre til smertefulde vabler på grund af de monotone bevægelser. Vandrere får ofte vabler, især hvis deres strømper bliver våde, hvilket skaber friktion i vandrestøvlerne. Enhver aktivitet der kræver, at man går meget, som at besøge en forlystelsespark med din familie, eller en dag med shopping, kan blive ødelagt med sko, der er mere smarte end de er behagelige. Skal du en tur ud i nattelivet? Du har ikke lyst til at vågne med vabler den næste morgen. Skal du snart på en stor ferie? Pas på! Alle de gåture og sightseeing kan få dig til at føle dig mere kulturel, men kan også føre til smertende fødder.

Undgå vabler på grund af nye sko

For at forhindre vabler før de opstår, er det vigtigt at passe godt på dine fødder. Meget tør hud har større sandsynlighed for at blive irriteret end sund hud, så prøv at bruge fodcreme hver aften før sengetid. En anden måde at undgå vabler er at gå i sko, der passer godt, og behagelige strømper. Det kan også være, at du skal prøve indlægssåler. Hvis du har en lang dag foran dig, hvor du skal gå meget eller lave anden fysisk aktivitet, eller hvis du skal gå et par nye sko til, kan du også prøve at beskytte dine fødder ved det første tegn på rødme eller irritation med en antivabelstift eller et vabelplaster.

Sådan behandler du vabler

Når der dannes en vabel, bør du behandle den hurtigt for at minimere smerten og forhindre infektion. Hvis en vabel ikke behandles korrekt, kan du komme til at udsætte dig selv for infektionsrisiko eller bremse helingsprocessen.

Efter du forsigtigt har renset området, skal du påføre et særligt vabelplaster for at beskytte vablen mod skadeligt tryk og friktion, og beskytte såret mod bakterier og snavs. Prøv at undgå at gå i fodtøj, der irriterer området. Det er bedst at undgå at prikke hul på en vabel, men hvis den brister, skal du rense forsigtigt med mildt sæbevand. Sæt gerne vablen i blød i et fodbad med salt i 10 minutter, og dæk derefter med et friskt særligt vabelplaster. Vabler kan ødelægge din dag, men med en COMPEED® antivabelstift eller vabelplaster ved hånden, kan du blive ved med at gå som du plejer.